Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
,

 

Ευρεία σύσκεψη για τα έργα της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε χτες στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στην οποία συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Σηφουνάκης, ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μαγκριώτης, ο Βουλευτής Σάμου κ. Π. Βαρδίκος, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου κ.κ. Οικονομίδης και Λαμπρόπουλος, ο Γεν. Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χατζημιχάλης, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Γιακαλής με τους αντιπεριφερειάρχες και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η πορεία όλων των έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (έργα οδικών αξόνων, λιμενικές υποδομές, αεροδρόμια, έργα αποκατάστασης ζημιών από θεομηνίες) και επιβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση και το ενδιαφέρον για τα νησιά του Β. Αιγαίου, σε συνέχεια της επίσκεψης των Υπουργών κ.κ. Ρέππα, Σηφουνάκη, Μαγκριώτη στη Λέσβο (Σεπτέμβριος 2010) και με την προτεραιότητα που δίνεται στην ένταξη έργων στο θεματικό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Ειδικότερα για το Νομό Λέσβου συζητήθηκε η πορεία:
1. Των οδικών αξόνων:
Α. Καλλονής – Ερεσού – Σιγρίου για τον οποίο σήμερα συνεδριάζει το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων - τμήμα Μελετών, για τον έλεγχο και την επικαιροποίηση της μελέτης ώστε στη συνέχεια να προωθηθεί στη αρμόδια διαχειριστική αρχή και να εκδοθεί η απόφαση ένταξης στο θεματικό πρόγραμμα του Υπουργείου, με σκοπό να δημοπρατηθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2011.
Β. Καλλονής – Πέτρας για τον οποίο αναμένεται η διαδικασία έγκρισης των μελετών να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2011 και στη συνέχεια να γίνει η επικαιροποίηση τους.
Γ. Νότιας Παράκαμψης Μυτιλήνης για την οποία αναμένεται η έγκριση των μελετών να έχει ολοκληρωθεί το α’ εξάμηνο του 2011.
Δ. 36η Εθνική Οδός Μυτιλήνης – Καλλονής, Μόρια – Λάρσος - Καλλονή: έγινε ενημέρωση για την πορεία του έργου και τις επόμενες προγραμματισμένες ενέργειες.
2. Λιμενικές Υποδομές:
Συζητήθηκε η πορεία των μελετών λιμενικών υποδομών και των διαδικασιών για το Λιμάνι Μυτιλήνης – επέκταση κρηπιδώματος, το Λιμάνι Σιγρίου και το Λιμάνι Αγίου Ευστρατίου, και επισημάνθηκε ότι εξετάζεται άμεσα να δοθεί λύση για το θέμα των υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων ώστε να προχωρήσει η ένταξη τους στο ΕΣΠΑ.
3. Αεροδρόμιο Μυτιλήνης
Μετά την οριστική χωροθέτηση του νέου αεροσταθμού εντός της έκτασης του αεροδρομίου Μυτιλήνης - ύστερα από πρωτοβουλία και σχετική μελέτη που δρομολόγησε ο κ. Σηφουνάκης κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων - λύθηκε οριστικά το πρόβλημα των απαλλοτριώσεων που ακινητοποιούσε τις διαδικασίες επί 20 χρόνια. Ήδη εκπονείται η προμελέτη και στη συνέχεια θα δρομολογηθεί η οριστική μελέτη.
Δεδομένου του περιορισμένου χρόνου για την ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ θα υπάρξει επόμενη σύσκεψη αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι προμελέτες.
4. Έργα αποχέτευσης τ. Δήμου Ευεργέτουλα: η διενέργεια και των δύο διαγωνισμών αναμένεται έως το τέλος του α’ τετράμηνου του 2011.
            5. Έργα Ύδρευσης Δήμου Λέσβου (φράγμα Τσικνιά):
            Επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον για την ανεύρεση πόρων χρηματοδότησης των μελετών εφαρμογής του έργου.